Anyák napja

Anya csak egy van. Ő mindig melletted áll, szeret téged, vigyáz rád. Akkor is a kisgyereke vagy, ha már a sajátjaid vesznek körül. Őket köszöntjük május első vasárnapján, Anyák Napja alkalmából.

Az ünnep eredete nagyon régre nyúlik vissza. Már az őskori anyakultuszok is nagy becsben tartották az anyaságot, míg az ókori kultúrákban külön időszakot szenteltek a termékenység, és az anyaság kultuszának. Az ókori görög Rhea istennő tavaszünnepe volt egyben az egyik első “Anyák napja”. A most ismert ünnep pedig az USA-ból ered.

A mai formáját két nőnek köszönheti az ünnep. Egyikük, Julia Ward Howe korai nőjogi aktivista 1872 – es “Anyák napi kiáltványa” adta az alapot, hogy Boston városában megünnepeljék az anyákat. Az eredeti célkitűzés nagyban különbözött a mostani ünnep hangulatától. Akkoriban azon nők előtt rótták le a tiszteletüket, akik férjeiket, fiaikat vesztették el valamely háborúban.

A másik asszony, akinek az ünnepet köszönhetjük Anna Jarvis. Hosszú munkájának köszönhetően 1914 május 10.-én meg lett tartva az első hivatalos újkori Anyák Napja. Ez május második vasárnapja volt. Az ünnep pontos ideje egyébként országonként változhat.

Magyarországon az első Anyák napját 1925 – ben a Vöröskereszt szervezésében tartották meg. Az ünnepet először összekapcsolták a szintén tavaszra eső Mária – ünneppel, de természetesen az egyházi szál később teljesen háttérbe szorult. A mindannyiunk által pontosan ismert általános iskolai és óvodai ünnepségek pedig 1928 óta részei a hivatalos iskolai kánonnak. Boldog anyák napját mindenkinek!

Ha meg szeretnéd ajándékozni Édesanyát, válasz az alábbi ajándékok közül. Ne feledd, április 17 és május 2 között kedvezményes a vásárlás. Használd az EDESANYAM kuponkódot.

A kód Anyák napjáig (május 02) használható fel, és minden telótokra, ajándékra és bögreceptre érvényes. A -10% a vásárlás teljes értékéből jön le, kivéve a házhozszállítás és az utánvét díját.

Leave a Reply

Cart
  • No products in the cart.
%d bloggers like this: